Dit is een puzzel van de online escape game "Heel Ons Dorp Bakt!". Jij bent de Postbode uit Ons Dorp. Los alle 12 beproevingen uit de voorronden van deze bakcompetitie op. Dan weet je wie er doorgaan naar de finale. Is de Postbode daar ook bij?

calendar08

Kennis van ingrediënten

bakker-de-groot-3

Meesterbakker de Groot:

Beste Postbode en beste andere kandidaten, het is tijd om jullie kennis over ingrediënten te testen. Hieronder een recept voor een traditionele lekkernij. Wie lukt het om aan de hand van de ingrediënten ervan de naam van een ander traditioneel baksel te ontdekken? Degene die als laatste de oplossing vindt, moet helaas de tent verlaten.

Een ouderwets lekkere kruidkoek

Ingrediënten

  • 150 gr. bloem
  • 100 gr. roggemeel
  • 150 gr. donkere basterdsuiker
  • 200 ml. karnemelk
  • 2 el. stroop
  • 2 el. koekkruiden
  • 1 el. bakpoeder
  • boter om in te vetten
  • snufje zout

Koekkruiden

  • 4 tl. kaneel
  • 1 tl. foelie
  • 1/2 tl. gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl. gemalen kardemom
  • 1/2 tl. gember poeder
  • 1/2 tl. gemalen nootmuskaat
  • 1/2 tl. gemalen korianderzaad
ouderwets-lekkere-kruidkoek

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 175 graden en zet vast een met boter ingevet cakeblik klaar.

Verwarm de karnemelk in een steelpannetje maar zorg dat deze niet gaat koken. Schep de donkere basterdsuiker en de stroop erbij en roer door elkaar tot alles is opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot je er makkelijk met een vingertop in kan.

Zeef de bloem en het roggemeel boven een mengkom en meng met het zout en het bakpoeder. Meng alle ingrediënten voor de koekkruiden door elkaar en voeg toe aan de mengkom. Meng alles door elkaar met een garde. Spatel het afgekoelde mengsel beetje bij beetje door het bloemmengsel tot je een gladde massa hebt.

Schep het beslag in de cakevorm en strijk glad indien dit nodig is. Zet de cakevorm in je voorverwarmde oven en laat deze ongeveer 40 minuten bakken. Haal de vorm uit de oven en controleer de gaarheid met een satéprikker.

Komt de prikker er droog en schoon uit dan is de kruidkoek gaar. Is de kruidkoek nog niet gaar span er dan aluminiumfolie over en schuif de vorm nog eens tien minuten in de oven. Controleer weer en verleng de oventijd telkens met vijf minuten tot de kruidkoek gaar is.

Als de kruidkoek gaar is laat je deze volledig afkoelen in de cakevorm. Span er wel een stuk aluminiumfolie over tijdens het afkoelen. Als de kruidkoek volledig is afgekoeld, dan kan je deze in plakjes serveren.